torsdag 20 mars 2014

Fröknäcke, plufsmage och chansering, dock inte i den ordningen

Idag är det torsdag så idag har jag morgontränat. Tyvärr kommer passet att frysa inne för mig nästa vecka, O ska resa bort, och kanske eventuellt veckan efter det också. Nåja, det är sånt som händer. Det här är i alla fall en bra träningsvecka, Transformer på tisdag och Crosstraining på torsdag och så ska jag få till en springtur i helgen också.

Jag leker faktiskt lite med tanken att öka träningsdosen ännu något. Efter att ha sett det utmärkta avsnittet av Vetenskapens värld som gjorde upp med ett antal myter om träning, däribland den att man MÅSTE vila en dag mellan varje pass, funderar jag på detta. Risken att jag går ut för hårt är numera minimal, jag är ju ganska vältränad redan. Det märker jag ideligen, till min egen förvåning. Senast idag. Fast i tisdags hörde jag till de sämre i gruppen, det gjorde jag. Å andra sidan var jag nog äldst också, med god marginal.

Efter passet åkte jag hem och duschade, jag gör det ibland om jag inte har någon särskild tid att passa på jobbet. Det är skönt att slippa packa väskan kvällen innan, skönt att slippa stressen över att ha glömt något. Jag pratade med en kollega för någon vecka sedan och hörde mig själv predika (nå, det hoppas jag inte) om min strategi att premiera allt som underlättar träning, sänker tröskeln, gör det lättare att komma iväg.

Efter duschen tog jag på mig en ganska fígurnära trikåklänning som jag oftast brukar ha en kofta över för att dölja de valkar (eller ska vi eufemistiskt kalla dem kurvor?) som ofrånkomligen uppstår när behåband och strumpbyxlinningar kniper åt om det hull som trots allt omger mina muskler. (Det där med att det är bara att köpa rätt underkläder, det har jag lagt ner. Inga fler grodmansdräkter som det är ett smärre träningspass att ta sig i och ur, tack.) Men när jag speglade mig tänkte jag att äsch vafan. Det måste väl vara tillåtet för en 43-åring att ha lite hull, lite mage. Magen är betydligt mindre än den var för både tio och femton år sedan, om än lite större än för två år sedan.

Jo, jag börjar slå mig till ro med kroppen och vikten, tror jag. Jag har definitivt inte längre ambitionen att komma ner till post-Itrim-vikten, knappt ens ambitionen att komma ner sisådär fem kilo. Vet inte alls vad jag har för ambition just nu. Viktmässigt ingen alls tror jag. Träningsmässigt, fortsätta som jag gör nu eller öka dosen något.

Chanseringen gäller dock inte detta, utan mina två favoritlunchställen. Jag besökte det ena i förra veckan och upptäckte att den fantastiska kocken slutat. Den raw food som den nye kocken åstadkom var inte alls dum men heller inte i paritet med tidigare alster. Nåja, jag ska väl ge honom en chans.

Värre är det med salladsstället där jag var idag. Jag har redan tidigare noterat att det blivit sämre och idag var det definitivt MYCKET sämre. Suck och snyft. Alltså är jag på jakt efter nya nyttiga lunchställen. Jag har redan fått tips om två stycken.

Till sist över till fröknäcket. I helgen handlade jag lite fikabröd av söta skolflickor som stod på torget och sålde hembakt för att finansiera en skolresa. Utöver kanelbullar sålde de också fröknäcke, så jag köpte en påse. Det var så gott att jag fick för mig att göra eget. I affären där jag köpte frö av solros, sesam och lin, fanns även en färdig fröknäckemix. Även den köpte jag, och av den har jag bakat. Det blev ganska gott, inte lika gott som flickornas dock.

Så snart vi (barnen gillade också fröknäcke!) snaskat i oss detta, ska jag baka Leilas variant med mandelmjöl, tror jag. Eller har mina läsare något annat recept att föreslå? Och vad tusan är fiberhusk för något? Inget som fanns på Coop i alla fall.

lördag 15 mars 2014

måndag 10 mars 2014

Springpremiär

Skam den som ger sig. Förra året la jag ner springandet helt efter några halvhjärtade försök på Sommarön. Under sensommaren och hösten sprang jag inte en enda gång.

Men igår fick jag för mig att ta en tur. Jag hade tänkt promenera till skogen och springa en kort runda där, och sedan gå hem. Men jag ändrade mig.

Jag ska nämligen lära mig att springa på asfalt, har jag bestämt. Det är så opraktiskt att behöva ta sig till skogen hela tiden. En av poängerna med löpning som motionsform är ju att den ska kunna påbörjas direkt utanför dörren.

Men jag måste ta det mycket lugnt i början. Sålunda sprang jag bara 2 km igår vilket var precis lagom. Det stramade lite i benhinnorna mot slutet, men idag mår jag fint, har ingen träningsvärk och är inte ett dugg stel. Tempot var strax under 6 km/minut så det var inte fy skam.

Min träningsplan framöver är nu två SATS-pass under veckan, och ett löppass på helgen. Min ambition att träna på helgen underlättas nu avsevärt. Passen har varit svåra att få till, utbudet på helgerna är faktiskt inte särskilt bra. Men springa kan man ju alltid göra!

torsdag 6 mars 2014

De e värst me lårena

Enligt familjelegenderna ska min pappas kusin ha yttrat detta franka utlåtande då han vid späd ålder tillfrågades av en kvinnlig vän till familjen huruvida han tyckte hon var så farligt tjock.

Jag kommer att tänka på det idag, i det att jag jämkar på min kjol som inte vill sitta som den ska. Det är värst med lårena, ja sannerligen. Där stramar den eller känns åtminstone trång. Men över magen och midjan fladdrar den snarare. Jag är inte byggd enligt konfektionsindustrins specifikationer. Men vem är å andra sidan det?

Mer på samma tema: under vinter-OS för några veckor sedan skrev DN om en av de holländska skridskoåkarna och man fokuserade då på hans massiva lårmuskulatur. Sjuttio centimeter i omkrets, trumpetades det. För att man riktigt skulle förstå hur enormt detta är fanns en figur som väl skulle föreställa ett lår i genomskärning, klipp ut och jämför med ditt eget, var den käcka men inte helt genomtänkta uppmaningen.

Men inspirerad blev jag i alla fall, jag har ett hum om både byst- och midjemått, men till låren sträcker sig inte denna sifferkunskap, så jag plockade fram ett måttband. 67 cm. Som jämförelse kan jag nämna att min välbyggde man, 12 cm längre och 20 kg tyngre än jag, har en låromkrets på 57 cm.

Nåja. Stark i benen är jag bevisligen, knäböj är en av mina bättre grenar. Och visst var det väl så att det fett man lagrar nedom midjan inte är anses vara tillnärmelsevis lika hälsovådligt som det ovanför?